Uunikuivatut tomaatit

Ensimmäisenä ruokareseptinä blogissa on ansaitusti mun mahani ehdoton lemppari. Rakastan tomaatteja yli kaiken ja mieheni naljaileekin aina minulle,että kun jääkaappimme on "ihan tyhjä" on siellä silti ainakin pari rasiallista tomaatteja yhden tomaatti-addiktin vuoksi. En tunnusta. Kröhöm,mutta aiheeseen palatakseni löysin aikoinaan Safkaa-kirjasta ohjeen uunikuivatuista tomaateista ja se oli menoa. Aluksi suolistin tomaatit,mutta tarpeeksi monta kertaa keittiön seinät ja paitani sotkettuani päätin helpottaa elämääni ja muokata reseptiä vähemmän sotkuiseksi.

Tähän aikaan vuodesta tomaatit ovat valjun värisiä ja haalean makuisia,mutta uuni ja muutama mauste solmivat uunin lämmössä niin huikean liiton,ettet voisi makua kuvitellakaan ennen ensipuraisua.. Varoitan jo alkuun,että nämä voivat aiheuttaa akuutin ahmimisen. Itse teen näitä yleensä pari kolme pellillistä kerralla säästääkseni tomaatteja jatkokehitykseen vaikka pastan sekaan,mutta en tajua miten on mahdollista ettei näitä ikinä jää! Jotenkin ne siitä pelliltä aina napsitaan yksi kerrallaan suoraan parempiin suihin.

Uunikuivatut tomaatit

Rasiallinen kirsikkatomaatteja
Valkosipulia
Oliiviöljyä
Sokeria
Suolaa
Mustapippuria
Kuivattuja yrttejä(esim rosmariini,timjami)

Resepti kaikessa yksinkertaisuudessaan kuuluu näin: uuni päälle 150 asteeseen. Pese ja puolita tomaatit kannan kohdalta. Levitä puolikkaat pellille leivinpaperin päälle. Pitskottele tomaattien päälle öljyä. Rouhi päälle mustapippuria ja suolaa. Itse tykkään ripsiä tomaattien päälle pikkuisen sokeria. Musta se taittaa ihanasti tomaattien pienen kitkeryyden pois. Sitten vielä päälle valkosipulia(itse käytän ihan valkosipulimurskaa tai joskus jaksaessani tuoretta valkosipulia ohuen ohuksi siivutettuna) ja yrttejä. Sitten vain uuniin 1-2 tunniksi,riippuen siitä kuinka "kuivia"haluat tomaateistasi. Itse pidän tomaatteja lämmittelemassa uunissa noin 1,5 tuntia.

Näitä on mahdollista tehdä myös isommista tomaateista,mutta sitten paistolämpötila ja aika muuttuvat. Jotkut myös poistavat kannat isoista tomaateista,itse en ole kokenut tarpeelliseksi. Jos teen isoista tomaateista uunikuivattuja,laitan uunin 100-120 asteeseen ja annan niiden muhia uunissa yön yli,eli noin 7-10 tuntia halutusta kuivuusasteesta riippuen. Juuri nytkin minua odottaa keittiössä 1,5kg pienehköjä suomalaisia tomaatteja. Olivat mokomat alennuksessa,en voinut vastustaa. Pääsevät siis yöksi uuniin lämmittelemään ja huomenna munakoisopastaan(tai suoraan mun mahaan).

Kommentit

Suositut tekstit